Link

Read in English

Dodona @ 2LinK2

Gepubliceerd op 28/04/2019

Op donderdag 13 juni 2019 organiseert 2LinK2 in Gent (België) haar eerste congres voor leraren informatica en STEM met computationeel denken als hoofdthema. Samen met Dominiek Vandewalle (College Waregem) en Alex Bervoets (Atheneum De Ring, Leuven) – twee leerkrachten uit het secundair onderwijs – geeft team Dodona er een interactieve workshop voor leerkrachten die willen kennismaken met Dodona als online leeromgeving om te leren programmeren. Benieuwd om deze leeromgeving te verkennen of op zoek naar praktische tips en praktijkvoorbeelden om er in het secundair onderwijs mee aan de slag te gaan? Schrijf je dan in voor de 2LinK2 conferentie. We kijken er alvast naar uit om je daar te ontmoeten.

2link2

Dodona: een online co-teacher om te leren programmeren

Charlotte Van Petegem (Universiteit Gent), Dominiek Vandewalle (College Waregem), Alex Bervoets (Atheneum De Ring, Leuven), Bart Mesuere (Universiteit Gent), Peter Dawyndt (Universiteit Gent)

Inleiding

Dodona (dodona.ugent.be) is een online leeromgeving om te leren programmeren. Het platform ondersteunt verschillende programmeertalen** en wordt gratis ter beschikking gesteld van scholen als ondersteuning voor hun programmeerlessen.

Leerlingen melden zich aan via de Office 365 of Smartschoolaccount van hun school, schrijven zich in voor cursussen en kiezen uit honderden verschillende oefeningen. Ze gebruiken de ingebouwde editor om oplossingen in te dienen en krijgen al na enkele seconden automatisch gegenereerde feedback te zien. Met die feedback gaan ze aan de slag om hun oplossing bij te sturen of verder te verfijnen. Ze kunnen op elk moment hun voortgang doorheen een cursus en nakende deadlines voor het indienen van oplossingen zien.

Leerkrachten kunnen onbeperkt cursussen aanmaken waarin ze een leerpad uitstippelen met oefeningen voor een bepaalde doelgroep. Hiervoor putten ze uit zorgvuldig uitgewerkte oefeningen met wisselende moeilijkheidsgraad. Ze kunnen eigen oefeningen aan Dodona toevoegen en kunnen die ook delen met hun collega’s als ze dat willen. Via learning analytics kunnen ze constant de voortgang van alle leerlingen in hun cursussen in het oog houden, zowel individueel als in groep.

Inhoud

Twee leerkrachten die Dodona in het secundair onderwijs gebruiken als ondersteuning voor hun programmeerlessen laten je interactief alle facetten van de leeromgeving verkennen. Breng dus alvast je eigen laptop mee naar deze hands-on workshop.

Bij aanvang kruip je in de rol van leerling om de mogelijkheden van het platform door hun ogen te bekijken. Zo ervaar je zelf de meerwaarde van een online co-teacher die onmiddellijk feedback geeft op oplossingen die je indient voor programmeeropdrachten. Je zal snel merken dat deze feedback verschillende vormen aanneemt, waarmee je aan de slag kan gaan om bugs op te sporen en te remediëren.

Daarna leer je als leerkracht in een mum van tijd een eigen cursus op te bouwen en naar je hand te zetten. Zo neem je van de workshop een gepersonaliseerde cursus mee naar school, die je ook effectief met jouw leerlingen kan gebruiken. In aanloop naar de workshop koppelt het ontwikkelingsteam achter Dodona immers de Office 365 of Smartschoolaccounts van jouw school aan Dodona (laat ons gerust op voorhand weten als jouw school een andere service gebruikt om accounts te beheren).

Contactgegevens

email: dodona@ugent.be
contactformulier: https://dodona.ugent.be/nl/contact/